Back to the bush

Bosjesmannen Namibië

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Bushcamp nabij Grootfontein
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € 295,- per persoon
€ 215,- per kind

Ga offline, back-to-nature en maak op een authentieke en respectvolle manier kennis met de Bosjesmannen. Eigenaar Jorn is van Duitse afkomst, maar groeide op met de Bosjesmannen. Hij verdiepte zich in hun tradities en leerde hun bijzondere klik-taal spreken. Modernisering bedreigd hun cultuur en de kennis die deze jagers en verzamelaars generatie op generatie aan elkaar over hebben gedragen lijkt verloren te gaan. Met dit duurzame initiatief wordt gepoogd hun cultuur in stand te houden.

Overnachten: 2 nachten in een kleinschalig bushcamp
Excursies: Bosjesmannen tour met gids
Maaltijden: 2 x ontbijt, 1x lunch, 2x diner
  • autohuur

Dag 1 – Welkom in de bush

Het kamp waar je de komende twee nachten zult verblijven ligt midden in de bush op circa 1 uur rijden van Grootfontein. De laatste 50 km zijn over een onverharde weg en het laatste stukje is over los zand, dus je hebt hier echt een 4×4 nodig. Bij aankomst worden we door Morris, die het kamp runt, met een grote glimlach welkom geheten en krijgen we een rondleiding. Het kamp bestaat uit acht ruime safaritenten met comfortabele bedden en privé-badkamers. Er is een klein dompelbad om in af te koelen, maar verder zijn de faciliteiten beperkt. Geen telefoon, geen tv en geen WiFi. De komende twee dagen ga je echt even offline en terug naar de natuur. ’s Avonds wordt er een echte Afrikaanse maaltijd voor je klaargemaakt, waarna je rond de vuurkorf verzamelt en verhalen met elkaar deelt.

Dag 2 – Offline en back-to-nature

Vandaag worden jullie volledig ondergedompeld in het leven van de Bosjesmannen. De stam van Bosjesmannen die je gaat ontmoeten woont inmiddels in stevig gebouwde huisjes, maar ze laten je graag zien hoe het er tot voor kort aan toeging. In het traditionele dorp zitten schaars geklede families voor hun hut op je te wachten. Het is een beetje een onwerkelijk situatie. De gids leerde ons ook een paar kliks, zodat we in elk geval ‘hoi’ terug konden zeggen en al snel voelen we ons op ons gemak.

Gedurende de ochtend maak je een wandeling door de bush en leer je van alles over het traditionele bestaan van de Bosjesmannen en hoe ze in de Kalahari weten te overleven. Hoe ze voedsel verzamelen, aan drinkwater komen en over de medicinale werking van bepaalde planten en struiken.

Vrouwen laten zien hoe ze op primitieve wijze sieraden maken en als je wilt kun je een souvenirtje kopen als aandenken aan dit bijzondere bezoek. Verder leren de mannen je hoe je een pijl en boog maakt om mee te jagen en hoe je door een paar stokjes hout tegen elkaar te wrijven vuur kunt maken. Als heuse survival expert keer je terug naar het kamp voor de lunch.

Nadat je in de middag hebt kunnen relaxen bij je tent en na een heerlijk diner (inbegrepen) word je ’s avond uitgenodigd voor traditionele zang en dans bij het kampvuur. Een mooie afsluiting van een indrukwekkende ontmoeting met de Bosjesmannen.

Dag 3 – Bye bye Bushmen

Eigenaar Jorn is ook een kinderopvang gestart voor de Bosjesmannen die op de veeboerderij in de buurt werken. Dit openlucht schooltje in de bush wordt gerund door vrijwilligers uit Europa. De kinderen krijgen hier een ontbijtje, gaan knutselen en spelletjes doen, leren het belang van een goede hygiëne en worden ook voorbereid op de kostschool. De meeste Bosjesmannen zijn helaas nog steeds analfabeet, maar in deze veranderende wereld wordt het belang van een basisopleiding steeds groter. Als je wilt ben je vrij om voor je vertrek nog om een bezoek te brengen aan de kindjes en eventueel een donatie achter te laten voor dit mooie doel.

Vanuit de bush reizen de meeste reizigers door naar het Waterberg Pleateau National Park om daar met een gids de tafelberg te beklimmen en nog meer wild te spotten. Wil je Namibië met Botswana combineren, dan kun je vanuit hier ook doorreizen en een tijgervis proberen te vangen op de Okavango rivier.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Alternatieve lodge Grootfontein

Reissom: €,-
Inbegrepen: 2 overnachtingen, inclusief 2x ontbijt, 1x lunch en 2x diner + dagexcursie naar de Bosjesmannen

Aangezien er maar acht safaritenten zijn bij het bush camp kan het voorkomen dat er hier geen beschikbaarheid meer is. In dat geval kijken regelen wij voor jullie een verblijf in de lodge van dezelfde eigenaar op een half uur rijden van Grootfontein. Hier verblijf je in één van de 9 chalets (erg geschikt voor families) die ze hier aanbieden. Voordeel is dat je hier wel toegang hebt tot gratis WiFi en dat er een fatsoenlijk zwembad is. Vanuit hier is het een uurtje rijden naar de Bosjesmannen, waar je het volledige dagprogramma zoals het hierboven beschreven staat tot aan het diner gewoon zult volgen.

Welke optie wil je aanvragen?

Back to the bush
Alternatieve lodge Grootfontein
x