Rondreis 4: Highlights Namibië & Botswana

Namibië & Botswana rondreis met kinderen

Rondreis 4: Highlights Namibië & Botswana
  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reischema: Windhoek - Kalahari - Sossusvlei - Swakopmund - Etosha - Shakawe - Okavango Delta - Windhoek
Reisduur: 21 dagen / 20 nachten
Reissom: € 2680,- per volwassene
€ 2110,- per kind
o.b.v. 2 volwassenen en 2 kinderen t/m 11 jaar reizend in juli/aug, andere gezinssamenstellingen en periodes op aanvraag
Inclusief: overnachtingen, excursies, 4x4 auto en full cover verzekering
Vluchten: optioneel bij te boeken vanaf € 720,-

Zie in drie weken met het gezin de highlights van Namibië en Botswana. Van de Kalahari woestijn en de zandduinen in de Sossusvlei tot wildlife Mekka Etosha en de betoverende Okavango delta. Je reist rond in een stoere 4x4 en verblijft in familievriendelijke lodges en guesthouses.

Overnachten: in sfeervolle en familievriendelijke guesthouses, woestijnlodges en safaribungalows
Maaltijden: 20x ontbijt
Excursies: Kalahari bushwalk, Sossusvlei sunrise tour, kayakken met zeehonden Walvisbaai, vissen op tijgervissen bij Shakawe, Okavango delta mokoro tour
Transport: 4x4 huurauto (full cover verzekering)

- intercontinentale vlucht
- entree-geld parken
- optionele excursies: quad biken Swakopmund, wandeling met gids langs oeroude tekeningen Brandberg/Twyfelfontein
- maaltijden naast het genoemde ontbijt
- reserveringskosten € 25,- p.p., maximaal € 75,- per boeking
- calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Dag 1 & 2: Welkom in Windhoek

Vaccinaties gehaald, koffers gepakt, ingecheckt, je bent klaar om te vertrekken voor je familierondreis Namibië en Botswana. De meeste vluchten vertrekken ’s middags of ’s avonds, waardoor je de volgende ochtend aankomt in Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Je wordt verwelkomd door onze chauffeur die je in drie kwartier naar je guesthouse in het centrum brengt. De sfeervolle kamers zijn ruim en er is een zwembad voor een verfrissende plons. Bij je guesthouse waar je verblijft, kun je ’s avonds ook dineren, wel zo fijn als de kinderen moe zijn en je de stad niet meer in wilt gaan.

Afhankelijk van de aankomsttijd komt onze lokale partner je vandaag of morgenochtend in het guesthouse opzoeken. Zij (of hij) overhandigt een informatiepakket met tips en de routebeschrijving. Samen nemen jullie de route door en je kunt vragen stellen.

Dag 3: Naar de Kalahari

Reistijd circa 3,5 uur

Windhoek is weliswaar de hoofdstad van Namibië, maar eigenlijk toch nog vrij dorps. Wij vonden het geen stad om lang te verblijven, dus na het ontbijt wordt jullie 4×4 auto bij het guesthouse afgeleverd en na wat korte instructies kun je op pad.

We kiezen ervoor om de eerste reisdag niet te lang te maken. Je rijdt dus op je gemak naar het zuiden. Onderweg passeer je de steenbokkeerring en kun je speuren naar de eerste wilde dieren; een verdwaalde zebra of een kudde springbokjes die rondgrazen.

Na ongeveer 3,5 uur rijden kom je aan bij de comfortabele lodge, waar je de komende twee nachten verblijft. Je kijkt uit over het rode zand en de Kalahari bush…. Dit is het echte Namibië!

Dag 4: Op voetsafari

Trek na je ontbijt je wandelschoenen aan, de gids neemt jullie mee dieper de Kalahari in. Doordat je de benenwagen neemt in plaats van een 4-wheeldrive, sta je dichter bij de natuur. Je hoort een beestje weg schieten in de struiken en voelt de woestijnwind door je haren. Wij maakten foto’s van het ‘Kalahari hotel’ zoals onze gids de enorme vogelnesten in de acacia bomen noemde. Niet alleen groeien er veel kruiden en grassoorten; in de Kalahari leeft ook een groot aantal diersoorten zoals de springbok en de struisvogel, waarvan je er altijd wel enkele tegenkomt. De wandeling is met een normale conditie prima te doen en duurt zo’n 4 tot 5 uur. Maak je liever een kortere wandeling, geef dit dan aan bij de gids. Voor de lunch ben je terug en de middag is vrij te besteden. Lees ontspannen een boek op je terras of plons voor wat verkoeling in het zwembad.

Dag 5: Kalahari – Sesriem

Reistijd circa 4,5 uur

Na het ontbijt stap je weer de auto in. Het is best een stuk rijden, over grotendeels onverharde wegen, dus neem genoeg proviand mee. Je krijgt vandaag een goede indruk van de uitgestrekte leegte van Namibië. In de middag kom je aan bij de fraai gelegen en kleinschalige woestijnlodge waar jullie verblijven.

Aan het eind van de dag neemt een gids je mee voor een ‘sundowner’. Een betere manier om van het landschap en je vakantie te genieten is er volgens ons niet. Wanneer de zon zakt en het landschap doet verkleuren, geniet jij van het uitzicht en de stilte om je heen.

Dag 6: Sesriem – Sossusvlei – Solitaire

Reistijd circa 2 uur

Afgezien van enkele peperdure lodges liggen alle accommodaties (waaronder ook de lodge die wij gebruiken) in een straal van ongeveer 60 kilometer rondom de officiële toegangspoort van het nationale park. Je wordt ’s morgens vroeg opgehaald door je gids in zijn jeep. Zodra de zon opkomt kun je naar binnen en rijd je over een kaarsrechte weg met aan beide kanten de eerste zandduinen. Sommige zijn honderden meters hoog, zoals ook Dune 45 die je kunt beklimmen. Best pittig in het mulle zand, maar het uitzicht is waanzinnig. Midden tussen de immense duinen liggen de witte kalkvlaktes van Deadvlei, welke je met een 4×4 kunt bereiken. Hier staan grillig gevormde bomen die je foto’s een ‘special effect’ geven.

Tijdens de rit vertelt de gids je allerlei bijzonderheden over de woestijn. Een wandeling van 2.6 km door mul zand brengt je naar de meest gefotografeerde Dead vlei. Wij konden hier uren rond dwalen. Het is moeilijk uit te leggen, maar naar onze mening zijn er maar weinig plekken op aarde waar je het gevoel hebt dat je in een ansichtkaart loopt. Neem voldoende water mee. In de zomer (onze winter) lopen vanaf een uurtje of elf de temperaturen flink op tot wel veertig en soms vijftig graden.  Na 5.5 uur genieten van deze bijzondere natuur brengt de gids je terug naar je lodge. Tijd voor een late lunch en dan is het nog zo’n anderhalf uur rijden naar de volgende stop ten noorden van de Sossusvlei.

Je slaapt vannacht in een knus guesthouse nabij Solitaire. We kiezen hiervoor, omdat je dan al een eindje onderweg bent naar Swakopmund en het voordeliger is dan de lodges rondom Sossus.

Dag 7:  Solitaire – Swakopmund

Reistijd circa 3,5 uur

Nadat je uitgecheckt bent raden we je aan om te stoppen bij het benzinestation (er is er maar één, dus het kan niet missen). Vanaf Solitaire rijd je door de middle of nowhere naar de kustplaats Swakopmund. Met een wit uitgeslagen landschap en soms enorme kraters in de weg, lijkt het alsof je op de maan rijdt. Na zo’n drie uur rijden, kom je bij een natuurlijke lagune met honderden flamingo’s en pelikanen. Dan is het nog een half uurtje rijden naar Swakopmund, een kustplaats waar de Duits koloniale invloeden (apfelstrudel!) nog sterk zichtbaar zijn. Er hangt een lekker sfeertje; veel restaurants, terrasjes, shoppen of over het strand slenteren. Je verblijft hier drie nachten, zowel voor rust in de reis, maar ook omdat er veel te doen is.

Dag 8: Kajakken bij Walvisbaai

Swakopmund is dé activiteitenstad van Namibië. Wij kiezen voor een actieve excursie om je autobenen en –armen even los te schudden. Voor de koloniale kust huisvest een kolonie van meer dan 15.000 zeehonden. Er varen verschillende boten uit, maar wij geven de voorkeur aan een actieve en milieuvriendelijke manier; de kajak. Het is even wiebelen in het begin, maar wij hadden al snel de slag te pakken. Al peddelend maak je kennis met de zeehonden. Ze zijn erg nieuwsgierig en komen dichtbij je kajak. Met een beetje geluk zwemt er ook een dolfijn voorbij en met heel veel geluk zie je zelfs een walvis in de verte. De pelikanen pikken een visje uit de zee, terwijl de zeehonden liggen te genieten in het zonnetje. De gids vertelt met passie over de dieren. Na een lichte lunch ben je na het middaguur weer terug in Swakopmund. De rest van de dag kun je zelf invullen.

Dag 9: Swakopmund

Vandaag ben je vrij om te besteden zoals je dat zelf wilt. Zo kun je een cultuurwandeling met gids maken door de nabijgelegen township of een nature drive per quad door de zandduinen maken. Je gids vertelt je over de planten en dieren die zich hebben aangepast aan het droge klimaat. Voor deze trip worden speciale quads gebruikt en rijd je minder hard, waardoor dit minder slecht voor de natuur is dan een standaard quadtour. Sportievelingen kunnen sandboarden, waarbij je met een snelheid van tachtig kilometer per uur van de duinen roetsjt. Laat het ons weten als je interesse hebt in een van deze optionele activiteiten, dan plannen we dit voor jullie in. Het eten in Swakopmund heeft een Duitse inslag, voor een schnitzel, bradwurst of grote pul bier kun je bijvoorbeeld bij Swakopmund Brauhaus terecht. Vergeet niet van tevoren te reserveren, want het zit er snel vol.

Dag 10: Swakopmund – Brandberg/Twyfelfontein

Reistijd circa 3,5 uur

Tank voordat je Swakopmund uit rijdt de auto vol, want het is de komende dagen van je Namibië reis de enige mogelijkheid. Bij Henties Bay rijd je landinwaarts en beland je in een soort maandlanschap. De gravelweg heeft een slechte conditie met flinke kuilen dus je wordt flink door elkaar gehusseld. Langzaam verandert het landschap; het wordt heuvelachtig met grote rotsblokken. Bizar dat een woestijnlandschap zo anders kan zijn. Omdat het een flinke rit is naar Etosha, plannen we een tussennacht in de regio Twyfelfontein/Brandberg.

Als je het leuk vindt, kun je ter plaatse nog een wandeling met gids regelen. De gids laat je dan in de omliggende bergen de eeuwenoude rotstekeningen van de San (de oorspronkelijke bewoners van Namibië) zien en geeft daar uitleg over.

Dag 11: Brandberg/Twyfelfontein – Etosha

Reistijd circa 4,5 uur

We raden je aan vroeg te vertrekken, zodat je meer tijd in Etosha hebt. Bij de toegangspoort aan de zuidkant (Okaukuejo) betaal je de entree. Wij kochten hier ook meteen een gedetailleerde kaart van het park en stippelden onze route uit. Het is een hele belevenis om met je eigen auto op zoek te gaan naar brullende leeuwen en tetterende olifanten. Bij een natuurlijke bron heb je de meeste kans om dieren te spotten. Als de zon ondergaat rijd je terug naar het kamp waar je safaribungalow staat.

Aangezien Etosha in het hoogseizoen (juli t/m oktober) erg populair is, zijn de kamers in het park snel volgeboekt. Wij doen ons best om je in het park te laten verblijven, maar hebben ook familievriendelijke alternatieven net buiten het park.

Dag 12: Etosha safari

De komende twee dagen staan ook geheel in het teken van het Afrikaanse wild. Zodra de zon zich laat zien, ga je met je huurauto weer op pad. De gravelwegen en de drinkplaatsen staan goed aangegeven. Let ook op je snelheid. In Etosha mag je niet harder dan 60 kilometer per uur rijden. Dit is naast een veilige snelheid ook hard genoeg, want je rijdt gemakkelijk een olifant voorbij die beschut staat tussen de bomen.

Als de zon wat hoger aan de hemel staat en ook de meeste dieren een beschutte plek zoeken, is het een mooie tijd om zelf even te gaan lunchen en een verfrissende plons te nemen in het zwembad bij de lodge. Als het weer een beetje afkoelt, stap je weer in de auto en speur je naar wild tot de zon ondergaat.

Dag 13: Etosha – Rundu

Reistijd circa 4,5 uur

Je neemt afscheid van Etosha en verlaat daarmee ook het toeristische gedeelte. Je rijdt richting de Caprivi Strip,die een scheiding vormt tussen Zambia en Angola in het noorden en Botswana in het zuiden. De Caprivi is het natste gebied in Namibië. De grote rivieren (zoals de Okavango, Kwando en Zambezi) zorgen voor een bijzonder contrast: de droge woestijn en de groene Caprivi. Door het vele water, leeft hier een grote variëteit aan zoogdieren en vogelsoorten. Je slaapt in Rundu aan de oevers van de Okavango rivier, die de grens met Angola vormt. Je houten chalet heeft een veranda en er is een zwembad om in af te koelen. Kom je op tijd aan, dan kun je eventueel bij de receptie nog een sunset boottocht boeken, waarbij je ook een korte stop maakt aan de Angolese kant van de rivier.

Dag 14: Op naar Botswana

Reistijd circa 3,5 uur

Vanaf Rundu is het circa 2,5 uur rijden over een verharde weg naar de grens. Je staat er even stil voor de nodige formailteiten, maar over het algemeen verloopt het redelijk voorspoedig. De lodge waar je verblijft ligt direct aan de Okavango rivier, nabij het plaatsje Shakawe, op 25 kilometer van de grens. Je verblijft hier in houten huisjes op palen. Er is een zwembad om bij warm weer in af te koelen en voor het diner kun je terecht bij het restaurant van de lodge.

Dag 15: Tijgervissen op de Okavango rivier

’s Ochtends vroeg staat gids Ray (of één van zijn collega’s) klaar om jullie in zijn boot mee de Okavango rivier op te nemen. Ieder krijgt een hengel en mag zijn geluk beproeven. Met een beetje geluk vang je een tijgervis, die ook wel de piranha van Afrika wordt genoemd. Ook als je helemaal niet van vissen houdt, is de boottocht de moeite waard. In de twee uur dat de boottour duurde, hebben we krokodillen, nijlpaarden, een visarend en enkele olifanten gespot langs de kant van de rivier.

De rest van de dag ben je vrij om te besteden zoals je wilt. Je kunt relaxen bij het zwembad van de lodge of eventueel nog een bezoek brengen aan de Tsodilo Hills, die op de UNESCO werelderfgoed lijst staan, vanwege de eeuwenoude rotstekeningen die je hier vindt. Ze liggen op circa 2 uur rijden (over een onverharde weg) van je lodge.

Dag 16: Shakawe – Maun

Reistijd circa 5 uur

De weg vanuit Shakawe naar Maun is verhard, maar zit vol met gaten, dus uiteindelijk is het nog best een lange en vermoeiende rit. Maun is de uitvalsbasis voor de Okavango Delta en Moremi National Park. De Okavango Delta is een enorm web van waterwegen dat zich uitstrekt over honderden kilometers. Het is het leefgebied van een diversiteit aan ‘African Wildlife’. Hier kun je werkelijk alles tegen komen; van leeuwen en olifanten tot knorrende nijlpaarden. Maun is ook de ideale plek om boodschappen te doen en proviand in te slaan. Wij kozen ervoor om ’s avonds lekker te gaan barbecueën bij de tent, maar je kunt ook een hapje gaan eten bij het restaurant van de aangrenzende lodge met zwembad.

Dag 17: Okavango delta tour

Vandaag word je opgehaald en trek je met een gids de Delta in. In de Okavango Delta bestaan geen wegen en al het vervoer gaat via het water. Je vaart in een traditionele mokoro (uitgeholde boomstam) door het web van waterwegen. Onder je boomstambootje zie je de paadjes langs glijden waar in het droge seizoen de zebra’s hun sporen achterlaten. Wanneer de zon hoog aan de hemel staat, stop je voor een picknicklunch en strek je de benen. Te voet ga je op zoek naar de andere inwoners van de delta en speur je naar zebra’s en giraffes. De ondergrond is sompig en op sommige stukken blijft je voet steken in de modder. Het hoort er allemaal bij.

Dag 18: Maun – Ghanzi

Reistijd circa 3,5 uur

Je kunt vanmorgen rustig aan doen, want de rit zal vandaag ongeveer vier uur in beslag nemen. Je stuurt richting Windhoek, maar maakt een tussenstop in Ghanzi om de lange reistijd te doorbreken. Ghanzi is het gebied van de San people, één van de eerste bewoners van Zuidelijk Afrika. Het plaatsje is niet bijzonder interessant, maar omdat het in één rit te ver rijden is vanaf Windhoek naar Maun, slapen we hier één nacht in een eenvoudig chalet.

Dag 19: Ghanzi – Windhoek

Reistijd circa 6 uur

Vandaag staat je laatste autorit van deze vakantie op het programma. Na je ontbijt reis je naar de grens van Namibië. Wij hebben een lunchpakket bij de lodge meegenomen, omdat er onderweg niet veel gelegenheid is om iets te kopen. Je passeert typisch Afrikaanse dorpen met huizen gemaakt van klei. Kinderen spelen langs de kant van de weg en zwaaien naar je of hoeden het vee. Je rijdt in 4 uur tijd naar de grens waar je je paspoort vult met nog meer stempels. De route naar Windhoek is prima: de wegen zijn goed en de bewegwijzering is duidelijk. In Windhoek lever je de huurauto in. Je hebt een laatste overnachting in Windhoek voordat je in het vliegtuig stapt richting Europa.

Dag 20 & 21: Bye bye Namibië

Vandaag neem je afscheid van je Namibië en Botswana rondreis en vlieg je terug naar Nederland. Je wordt bij je guesthouse opgehaald en op tijd naar de luchthaven van Windhoek gebracht. De meeste vluchten vertrekken ’s middags en vliegen ’s nachts. Je komt dan de volgende ochtend aan in Europa.

Je kunt deze rondreis naar eigen wens verlengen of aanpassen. Je kunt dit aangeven op het aanvraagformulier of je kunt het telefonisch met ons doorspreken. We helpen je er graag bij.