Rondreis 1: Namibië familiereis

Namibië met kinderen

Rondreis 1: Namibië familiereis
  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Windhoek – Kalahari - Sossusvlei – Swakopmund – Etosha – Bosjesmannen (Grootfontein) - Waterberg
Reisduur: 19 dagen / 18 nachten
Reissom: € 2355,- per volwassene
€ 1850,- per kind
o.b.v. 2 volwassenen en 2 kinderen t/m 11 jaar reizend in juli/aug, andere gezinssamenstellingen en periodes op aanvraag
Inclusief: overnachtingen, excursies, 4x4 auto en full cover verzekering
Vluchten: optioneel bij te boeken vanaf € 720,-

Reizen door Namibië met kinderen is niet alleen veilig en makkelijk, maar ook gewoon hartstikke leuk. Tijdens deze reis ga je onder andere samen op safari, beklim je metershoge zandduinen, ga je kajakken met zeehonden en beklim je de tafelberg in het Waterberg Nationale Park. Je reist in een relaxed tempo rond in een stevige 4x4 en slaapt in familievriendelijke lodges en guesthouses. De route brengt je dwars door Namibië naar de rode zandduinen van de Sossusvlei en vervolgens langs de kust naar het wildpark Etosha in het noorden. Kortom een kindvriendelijke reis met voldoende afwisseling tussen natuur, cultuur en ontspanning.

Overnachten: in sfeervolle en familievriendelijke guesthouses, woestijnlodges en safaribungalows
Excursie: Bushwandeling met gids door de Kalahari, sundowner Sossusvlei, kajakken tussen de zeehonden, bosjesmannen tour met gids en wandeling met gids het Waterberg plateau op
Transport: 4x4 huurauto (full cover verzekering)
Maaltijden: ontbijt

- intercontinentale vlucht
- entree-geld parken
- optionele excursies: quad biken Swakopmund, wandeling met gids langs oeroude tekeningen Brandberg/Twyfelfontein
- maaltijden naast het genoemde ontbijt
- reserveringskosten € 25,- p.p., maximaal € 75,- per boeking
- calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Dag 1 & 2: Aankomst Windhoek

Vaccinaties gehaald, koffers gepakt, ingecheckt; jullie zijn klaar om te vertrekken. De meeste vluchten vertrekken ’s middags of ’s avonds waardoor je de volgende ochtend aankomt.

Bij aankomst op de luchthaven word je opgehaald door onze lokale partner en in een klein uur naar Windhoek gebracht. Zo hoef je na de lange vlucht nog niet zelf te rijden. Het centrum van Windhoek is niet bijzonder interessant, daarom kiezen wij voor een verblijf in een sfeervol guesthouse met zwembad in een rustige buitenwijk van de stad.

Afhankelijk van de aankomsttijd komt onze lokale partner je vandaag of morgenochtend in het guesthouse opzoeken. Zij (of hij) overhandigt een informatiepakket met tips en de routebeschrijving. Samen nemen jullie de route door en kun je vragen stellen. Heb je tijdens je reis assistentie nodig dan is onze lokale partner 24 uur per dag te bereiken.

Dag 3: Naar de Kalahari

Reistijd circa 3,5 uur

Windhoek is weliswaar de hoofdstad van Namibië, maar eigenlijk toch nog vrij dorps. Wij vonden het geen stad om lang te verblijven, dus na het ontbijt wordt jullie 4×4 auto bij het guesthouse afgeleverd en na wat korte instructies kun je op pad.

We kiezen ervoor om de eerste reisdag niet te lang te maken. Je rijdt dus op je gemak naar het zuiden. Onderweg passeer je de steenbokkeerring en kun je speuren naar de eerste wilde dieren; een verdwaalde zebra of een kudde sprinkbokjes die rondgrazen.

Na ongeveer 3,5 uur rijden kom je aan bij de comfortabele lodge waar je de komende twee nachten verblijft. Je kijkt uit over het rode zand en de Kalahari bush…. Dit is het echte Namibië!

Dag 4: Bushwalk

Trek na je ontbijt je wandelschoenen aan, de gids neemt jullie mee dieper de Kalahari in. Doordat je de benenwagen neemt in plaats van een 4-wheeldrive sta je dichter bij de natuur. Je hoort een beestje weg schieten in de struiken en voelt de woestijnwind door je haren. Wij maakten foto’s van het ‘Kalahari hotel’ zoals onze gids de enorme vogelnesten in de acacia bomen noemde. Niet alleen groeien er veel kruiden en grassoorten; in de Kalahari leeft ook een groot aantal diersoorten zoals de springbok en de struisvogel, waarvan je er altijd wel enkele tegenkomt. De wandeling is met een normale conditie prima te doen en duurt zo’n 4 tot 5 uur. Maak je liever een kortere wandeling? Geef dit dan aan bij de gids. Voor de lunch ben je terug en de middag is vrij te besteden. Lees ontspannen een boek op je terras of plons voor wat verkoeling in het zwembad.

Dag 5: Kalahari – Sesriem

Reistijd circa 4,5 uur

Na het ontbijt stap je weer de auto in. Het is best een stuk rijden, over grotendeels onverharde wegen, dus neem genoeg proviand mee. Je krijgt vandaag een goede indruk van de uitgestrekte leegte van Namibië. In de middag kom je aan bij de fraai gelegen en kleinschalige woestijnlodge waar jullie verblijven.

Aan het eind van de dag neemt een gids je mee voor een ‘sundowner’. Een betere manier om van het landschap en je vakantie te genieten is er volgens ons niet. Wanneer de zon zakt en het landschap doet verkleuren, geniet jij van het uitzicht en de stilte om je heen.

Dag 6: Sesriem – Sossusvlei – Solitaire

Reistijd circa 2 uur

Afgezien van enkele peperdure lodges liggen alle accommodaties (waaronder ook de lodge die wij gebruiken) in een straal van ongeveer 60 kilometer rondom de officiële toegangspoort van het nationale park. Je wordt ’s morgens vroeg opgehaald door je gids in zijn jeep. Zodra de zon opkomt kun je naar binnen en rijd je over een kaarsrechte weg met aan beide kanten de eerste zandduinen. Sommige zijn honderden meters hoog, zoals ook Dune 45 die je kunt beklimmen. Best pittig in het mulle zand, maar het uitzicht is waanzinnig. Midden tussen de immense duinen liggen de witte kalkvlaktes van Deadvlei, welke je met een 4×4 kunt bereiken. Hier staan grillig gevormde bomen die je foto’s een ‘special effect’ geven.

Tijdens de rit vertelt de gids je allerlei bijzonderheden over de woestijn. Een wandeling van 2.6 km door mul zand brengt je naar de meest gefotografeerde Dead vlei. Wij konden hier uren rond dwalen. Het is moeilijk uit te leggen, maar naar onze mening zijn er maar weinig plekken op aarde waar je het gevoel hebt dat je in een ansichtkaart loopt. Neem voldoende water mee. In de zomer (onze winter) lopen vanaf een uurtje of elf de temperaturen flink op tot wel veertig en soms vijftig graden.  Na 5.5 uur genieten van deze bijzondere natuur brengt de gids je terug naar je lodge. Tijd voor een late lunch en dan is het nog zo’n anderhalf uur rijden naar de volgende stop ten noorden van de Sossusvlei.

Je slaapt vannacht in een knusse guesthouse nabij Solitaire. We kiezen hiervoor, omdat je dan al een eindje onderweg bent naar Swakopmund en het voordeliger is dan de lodges romdom Sossus.

Dag 7:  Solitaire – Swakopmund

Reistijd circa 3,5 uur

Nadat je uitgecheckt bent raden we je aan om te stoppen bij het benzinestation (er is er maar één, dus kan niet missen). Vanaf Solitaire rijd je door de middle of nowhere naar de kustplaats Swakopmund. Met een wit uitgeslagen landschap en soms enorme kraters in de weg, lijkt het alsof je op de maan rijdt. Na zo’n drie uur rijden kom je bij een natuurlijke lagune met honderden flamingo’s en pelikanen. Dan is het nog een half uurtje rijden naar Swakopmund, een kustplaats waar de Duits koloniale invloeden (apfelstrudel!) nog sterk zichtbaar zijn. Er hangt een lekker sfeertje; veel restaurants, terrasjes, shoppen of over het strand slenteren. Je verblijft hier drie nachten, zowel voor rust in de reis, maar ook omdat er veel te doen is.

Dag 8: Kajakken tussen de zeehonden

Swakopmund is dé activiteitenstad van Namibië. Wij kiezen voor een actieve excursie om je autobenen en –armen even los te schudden. Voor de koloniale kust huisvest een kolonie van meer dan 15.000 zeehonden. Er varen verschillende boten uit, maar wij geven de voorkeur aan een actieve en milieuvriendelijke manier; de kajak. Het is even wiebelen in het begin, maar wij hadden al snel de slag te pakken. Al peddelend maak je kennis met de zeehonden. Ze zijn erg nieuwsgierig en komen dichtbij je kajak. Met een beetje geluk zwemt er ook een dolfijn voorbij en met heel veel geluk zie je zelfs een walvis in de verte. De pelikanen pikken een visje uit de zee terwijl de zeehonden liggen te genieten in het zonnetje. De gids vertelt met passie over de dieren. Na een lichte lunch ben je na het middaguur weer terug in Swakopmund. De rest van de dag kun je zelf invullen.

Dag 9: Swakopmund

Vandaag ben je vrij om te besteden zoals je dat zelf wilt. Zo kun je een cultuurwandeling met gids maken door de nabijgelegen township of een nature drive per quad door de zandduinen. Je gids vertelt je over de planten en dieren die zich hebben aangepast aan het droge klimaat. Voor deze trip worden speciale quads gebruikt en rijd je minder hard, waardoor dit minder slecht voor de natuur is dan een standaard quadtour. Sportievelingen kunnen sandboarden, waarbij je met een snelheid van tachtig kilometer per uur van de duinen roetsjt. Laat het ons weten als je interesse hebt in een van deze optionele activiteiten, dan plannen we dit voor jullie in. Het eten in Swakopmund heeft een Duitse inslag, voor een schnitzel, bradwurst of grote pul bier kun je bijvoorbeeld bij Swakopmund Brauhaus terecht. Vergeet niet van te voren te reserveren, want het zit er snel vol.

Dag 10: Swakopmund – Brandberg/Twyfelfontein

Reistijd circa 3,5 uur

Tank voordat je Swakopmund uit rijdt de auto vol, want het is de komende dagen van je Namibië reis de enige mogelijkheid. Bij Henties Bay rijd je landinwaarts en beland je in een soort maandlanschap. De gravelweg heeft een slechte conditie met flinke kuilen dus je wordt flink door elkaar gehusseld. Langzaam verandert het landschap; het wordt heuvelachtig met grote rotsblokken. Bizar dat een woestijnlandschap zo anders kan zijn. Omdat het een flinke rit is naar Etosha, plannen we een tussennacht in de regio Twijfelfontein/Brandberg.

Als je het leuk vindt kun je ter plaatse nog een wandeling met gids regelen. De gids laat je dan in de omliggende bergen de eeuwenoude rotstekeningen van de San (de oorspronkelijke bewoners van Namibië) zien en geeft daar uitleg over.

Dag 11: Brandberg/Twyfelfontein – Etosha

Reistijd circa 4,5 uur

We raden aan vroeg te vertrekken zodat je meer tijd in Etosha hebt. Bij de toegangspoort aan de zuidkant (Okaukuejo) betaal je de entree. Wij kochten hier ook meteen een gedetaileerde kaart van het park en stippelden onze route uit. Het is een hele belevenis om met je eigen auto op zoek te gaan naar brullende leeuwen en tetterende olifanten. Bij een natuurlijk bron heb je de meeste kans om dieren te spotten. Als de zon ondergaat rijd je terug naar het kamp waar je safaribungalow staat.

Aangezien Etosha in het hoogseizoen (juli t/m oktober) erg populair is, zijn de kamers in het park snel volgeboekt. Wij doen ons best om je in het park te laten verblijven, maar hebben ook familievriendelijke alternatieven net buiten het park.

Dag 12: Op Safari

De komende twee dagen staan ook geheel in het teken van het Afrikaanse wild. Zodra de zon zich laat zien, ga je met je huurauto weer op pad. De gravelwegen en de drinkplaatsen staan goed aangegeven. Let ook op je snelheid. In Etosha mag je niet harder dan 60 kilometer per uur rijden. Dit is naast een veilige snelheid ook hard genoeg, want je rijdt gemakkelijk een olifant voorbij die beschut staat tussen de bomen.

Als de zon wat hoger aan de hemel staat en ook de meeste dieren een beschutte plek zoeken, is het een mooie tijd om zelf even te gaan lunchen en een verfrissende plons nemen in het zwembad bij de lodge. Als het weer een beetje afkoelt stap je weer in de auto en speur je naar wild tot de zon ondergaat.

Dag 13: Naar de bushmen in Grootfontein

Reistijd circa 5 uur

Vandaag reis je door naar je bushcamp op circa 1 uur rijden van Grootfontein. Hier maak je op een authentieke en respectvolle manier kennis met de Bosjesmannen. De laatste 50 km zijn over een onverharde weg en het laatste stukje is over los zand, dus je hebt hier echt een 4×4 nodig. Bij aankomst worden we door Morris, die het kamp runt, met een grote glimlach welkom geheten en krijgen we een rondleiding. Het kamp bestaat uit acht ruime safaritenten met comfortabele bedden en privé-badkamers. Er is een klein dompelbad om in af te koelen, maar verder zijn de faciliteiten beperkt. Geen telefoon, geen tv en geen WiFi. De komende twee dagen ga je echt even offline en terug naar de natuur. ’s Avonds wordt er een echte Afrikaanse maaltijd voor je klaargemaakt, waarna je rond de vuurkorf verzamelt en verhalen met elkaar deelt.

Dag 14: Offline en back to nature

Vandaag worden jullie volledig ondergedompeld in het leven van de Bosjesmannen. De stam van Bosjesmannen die je gaat ontmoeten woont inmiddels in stevig gebouwde huisjes, maar ze laten je graag zien hoe het er tot voor kort aan toeging. In het traditionele dorp zitten schaars geklede families voor hun hut op je te wachten. Het is een beetje een onwerkelijk situatie. De gids leerde ons ook een paar kliks, zodat we in elk geval ‘hoi’ terug konden zeggen en al snel voelen we ons op ons gemak.

Gedurende de ochtend maak je een wandeling door de bush en leer je van alles over het traditionele bestaan van de Bosjesmannen en hoe ze in de Kalahari weten te overleven. Hoe ze voedsel verzamelen, aan drinkwater komen en over de medicinale werking van bepaalde planten en struiken.

Vrouwen laten zien hoe ze op primitieve wijze sieraden maken en als je wilt kun je een souvenirtje kopen als aandenken aan dit bijzondere bezoek. Verder leren de mannen je hoe je een pijl en boog maakt om mee te jagen en hoe je door een paar stokjes hout tegen elkaar te wrijven vuur kunt maken. Als heuse survival expert keer je terug naar het kamp voor de lunch.

Nadat je in de middag hebt kunnen relaxen bij je tent en na een heerlijk diner (inbegrepen) word je ’s avond uitgenodigd voor traditionele zang en dans bij het kampvuur. Een mooie afsluiting van een indrukwekkende ontmoeting met de Bosjesmannen.

Dag 15: Naar Waterberg

Reistijd circa 4 uur

Na je verblijf bij de Bosjesmannen rijd je vandaag door naar het Waterberg Plateau. Je hebt de keuze tussen twee routes: asfalt of gravel. Via Tsumeb rijd je over een grotendeels goed geasfalteerde weg naar Waterberg. Houd je van meer avontuur, pak dan de gravelweg via Grootfontein, de afstand is korter, maar je doet er ongeveer even lang over. Na ongeveer vier uur zandstuiven door de bush kom je aan bij het Waterberg Nationale Park, waar je incheckt bij de lodge met zwembad. In juli en augustus is het water best koud, maar dat weerhield onze kinderen er niet van om een duik te nemen en het stof van zich af te spoelen.

Dag 16: Beklimming van de Tafelberg

Tijd om de bergschoenen aan te trekken en de tafelberg te beklimmen. Samen met een gids maak je vandaag een wandeling het plateau op. De gids legt je van alles uit over de dieren die in het park leven en de planten die je tegenkomt. Het is even klauteren, maar het panoramische uitzicht vanaf de top over de uitgestrekte Kalahari bush is zeker de moeite waard. We plannen de wandeling in de ochtend in, want dan brandt de zon nog niet zo hard. De totale wandeling duurt circa 2-3 uur, de gids past zijn tempo aan, aan jou en je gezin.

In de middag kun je zelfstandig nog een wandeling maken door het park over een van de vele paden of bij de receptie een gamedrive boeken. Naast giraffen, gemsbokken, luipaarden en neushoorns is dit een van de weinig plekken in Namibië waar ook buffels voorkomen (in Etosha bijvoorbeeld niet). Dus wil jij je Big-5 compleet maken, dan heb je hier de mogelijkheid.

Dag 17: Waterberg – Omgeving Windhoek

Reistijd circa 4 uur

Na een reis vol Afrikaanse avonturen is het tijd om weer terug naar Windhoek te keren voor je vlucht naar huis. Omdat Namibië geen echte strandbestemming is, maar het toch fijn is om je reis op een ​speciale plek af te sluiten, reis je door naar een klein natuur reservaat vlakbij Windhoek. Je bent zo op de luchthaven en kunt voordat je naar huis vliegt nog even bijkomen van de vele indrukken en belevenissen. Je kunt ontspannen bij het zwembad, maar ook wat actiefs kunt doen. Maak een game drive (je ziet klein wild) of neem de benenwagen. Vanuit de lodge zijn er namelijk ook verschillende wandelroutes uitgezet. Je verblijft in een comfortabele chalet op de heuvels rondom Windhoek, met uitzicht over het verrassend groene park.

Dag 18 & 19: Terugvlucht Windhoek

Reistijd circa 1,5 uur

Vandaag neem je afscheid van Namibië en vlieg je terug naar Nederland. In circa 1,5 uur rijd je naar de luchthaven waar je de auto inlevert en incheckt. De meeste vluchten vertrekken ’s middags en vliegen ’s nachts. Je komt dan de volgende ochtend aan in Europa.

Deze Namibië rondreis is volledig naar wens aan te passen. Wil je ergens een nachtje langer verblijven of er nog een van onze bouwstenen aan toevoegen dan is dat in uiteraard mogelijk.

“We regelen niet alleen je rondreis, maar desgewenst ook je vliegtickets. Niet alleen profiteer je daarmee van voordelige tarieven, maar je weet zeker dat je vluchten aansluiten op je reis – óók als deze vertraagd of gewijzigd worden! Handig toch? Als je wilt dat wij dit regelen, geef dat dan aan op ons aanvraagformulier.”