Namibië & Botswana visum, geld en gezondheid

Tijdens je vakantie met Riksja Family Namibië & Botswana kun je samen met je familie zelf je reis bouwen met bouwstenen of onze individuele rondreizen. Onze Namibië & Botswana reisspecialisten hebben veel reiservaring (met kinderen) en letten op kleinschaligheid, veiligheid en comfort. Je gaat met kinderen het land door en daarom is het belangrijk dat je op de hoogte bent van zaken als: visum, geld en gezondheid.

Reispapieren

Wanneer je met je kinderen naar Namibië & Botswana reist heb je geen visum nodig voor een Namibië voor een vakantie korter dan 90 dagen. Bij de douane krijg je een sticker in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Het paspoort moet voor Namibië ten minste 6 maanden en Botswana ten minste 3 maanden geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.. Zowel baby’s als kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

Voor een reis naar Namibië & Botswana ben je verplicht om van elk kind tot 18 jaar oud een afschrift van de geboorteakte mee te brengen. Deze vraag je op bij de gemeente waar het kind geboren is. Reis je alleen met je kind of met een samengesteld gezin? Vaak komt het voor dat kinderen de achternaam van hun vader krijgen, waardoor hun achternaam afwijkt van die van de moeder. Wanneer je als moeder/vader alleen op reis gaat met je kinderen dien je het volgende mee te nemen:

Voor kinderen van gescheiden ouders

Je moet als ouder, wanneer je alleen met je kinderen reist, schriftelijke toestemming krijgen van de andere ouder. Hiervoor kun je een formulier downloaden. Gebruik dit formulier als leidraad voor je toestemmingsbrief (in het Engels heet dit Parental Consent Affidavit) of vul het formulier in. Download hier het toestemmingsformulier.
Let op: dit formulier moet ondertekend worden door de persoon die toestemming geeft. Vervolgens moet het document bij een gemeentekantoor of notaris worden gecontroleerd op echtheid. In het Engels noemt men dit ook wel een ‘Commissioner of oaths’. De persoon die toestemming geeft moet daarbij aanwezig zijn. Dit document zal dan worden gestempeld of getekend als bewijs. Ook al heb je dezelfde achternaam, ze controleren hier zeer streng op. Het is daarom belangrijk om de juiste papieren mee te nemen. Ze aarzelen niet om je terug te sturen met de eerste vlucht naar huis, dus bereid je goed voor. Bel ons gerust bij twijfel.
Bovenstaande informatie geldt alleen voor reizigers met een Nederlandse paspoort; heb je een paspoort uit een ander land, dan kunnen andere regels gelden. Neem dan contact op met de ambassade om te checken welke regels gelden voor jouw nationaliteit.

Geldzaken

De munteenheid van Namibië is de Namibian Dollar, in Botswana is dit de Pula. Om op de hoogte te blijven van de laatste koers en om bedragen om te rekenen kan je een zogenaamde ‘converter‘ raadplegen.

De Namibian Dollars zijn niet te koop bij grenswisselkantoren. Daarom raden we je aan om bij aankomst in Namibië lokale valuta te pinnen.
Op veel plekken in Namibië kun je met creditcard betalen. Skimming komt in Afrika steeds vaker voor, betaal in winkels en bij tankstations altijd contant. Laat ook nooit iemand je helpen met het opnemen van geld bij een ATM of bij het pinnen. Ook al ziet deze persoon er betrouwbaar uit. Bij de lodges raden we je aan om wel met je creditcard te betalen (zo is je betaling ook verzekerd), dit scheelt weer contant geld.

Grensovergangskosten kunnen betaald worden met een creditcard. US Dollars worden (bijna) niet aangenomen in Botswana. Bij de Victoria Watervallen daarentegen wel. Zorg dat je hier voldoende cash mee hebt in US Dollars (100-200 p.p.), want pinnen is vaak lastig. Alleen de toegang komt al neer op 50 USD per persoon wat contant betaald dient te worden.

Gebruik van je betaalpas buiten Europa

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Neem voor meer informatie even contact met je bank op.

Gezondheid

Namibië is een schoon land; vooral in vergelijking met andere Afrikaanse landen loop je minder kans om ziek te worden dan elders. Toch loop je meer risico in Namibië dan thuis. Er zijn meer bacteriën aanwezig want Namibië heeft een tropisch klimaat. Een tropisch klimaat vormt met zijn vochtige warmte een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Wanneer je met kinderen op reis gaat, dan is het belangrijk om als ouder goed geïnformeerd te zijn over de gezondheidsaspecten van je reis. Welke vaccinaties nodig zijn en op welke leeftijd mag een kind waarvoor worden gevaccineerd? Wat moet je doen bij diarree en welke medicijnen neem je mee. Als reisorganisatie adviseren we je om tijdig, voorafgaand aan je reis, bij een medische instantie met verstand van zaken de meest actuele reistips en aanbevelingen te krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld: het LUMC in Leiden (071-5263636), deTravel Clinic in Rotterdam (0900-5034090) of het AMC in Amsterdam (0900-9584).

Kijk hier voor meer informatie over reizen door Namibië en-/of Botswana en Ebola.